Vélemény Pénzügyekről, tippek, tanácsok és sok minden más . . .

Leggyakoribb 7 „apróbetűs” rész baleset betegség életbiztosításnál!

Biztosítás, Kedvencek

 

Van olyan ismerősöm, akinek a szomszédjának a keresztszüleinek a kertésze járt már úgy, hogy utólag kiderült egy-két rész a biztosítási feltételből amire hivatkozva nem fizetett a biztosító.

Az a helyzet ezzel, hogy legtöbb esetben a félretájékoztatás miatt vannak a félreértések. A TANÁCSADÓ feladata és kötelessége, hogy az ügyfél megfellelően legyen tájékoztatva. Nem várhatjuk el, hogy a több 10 olykor 100 oldalas termékfeltételt áttanulmányozza a kedves ügyfél (bár már találkoztam ilyen személlyel).

Félretájékoztatás 2 esetben történhet meg:

 • Tudatában van a tanácsadó, hogy nem adott teljeskörű tájékoztatás, vagy direkt elhallgat információkat vagy egyenesen hazudik, annak érdekében, hogy szerződést kössön mert kell a Crop payroll clerk counting money while sitting at tablepéééz. Őket hívom én kóklereknek. A legkevésbé valóak a biztosítási szakmába és egyenesen káros, hogy ebben a körben ügyeskednek. Rövidtávon ugyan jól járhatnak, de hosszútávon kiderül a turpisság és nem fogják folytatni a szakmát. Viszont ami a legnagyobb probléma, hogy hatalmas kárt okoznak egy-egy biztosító hírnevében (gondoljatok csak a 3 betűs független cégre, nem én nem én ott dolgozok) és az ügyfélben keletkezik a legnagyobb csalódás, ami azt eredményezi, hogyha meghallja azt hogy biztosítást vagy tanácsadó legszívesebben kiszaladna a világból (hozzáteszem, teljesen jogosan).
 • Nincs tudatában hogy félretájékoztat. Emberek vagyunk mi is, és a legnagyobb igyekezet ellenére lehet, hogy nem tudjuk a termékfeltétel összes oldalát fejből. Az én taktikám ilyenkor, hogy bátran bevállalom hogy bocs ebben nem vagyok biztos, de várj mindjárt megnézem vagy utánakérdezek.

TIPP: Egy tárgyaláson kérdezd meg bátran, hogy mióta dolgozik ott a kolléga és ezután, ha előadja magát, hogy ő aztán mindent tud úgy hogy 2 hónapja kezdett kezdj el gyanakodni, mert vagy zseni, hogy 2 hónap alatt beseggelte a termékfeltételeket, vagy kammerozik.

Baleset, betegség vagy életbiztosítás lényege nagyon röviden: ha bajba kerülsz akkor anyagi segítséget kapj. Ezért fontos, hogy az apróbetűs részekkel tisztában legyél.

Lássuk a 7 leggyakoribb „apróbetűs” részt. Azokra térek ki ami életbevágóan fontosak, mert ha baj van, akkor a legkevésbé akarsz egy kukacoskodó biztosítóval még harcolni.

 1. Életbiztosítás:

  Crop businessman giving contract to woman to sign

Mikortól állsz kockázatban? Ha befizettem a díjat vagy ha kötvényesedik a szerződés?Milyen halálesetre fizet? Baleseti halál biztosítást tartalmaz csak? (jó ha van, de önmagában nagyon keveset ér, mivel 2018-ban 100 emberből 1,6 hunyt el balesetben)

FONTOS: Mikor nem fizet? Milyen kizárásokkal kell számolni. Fontos tisztában lenni, hogy a legtöbb biztosító, ha pl bűncselekmény elkövetési következtében történik a baj, nem fog fizetni. Ez még logikus is lehet de van akinél kizárás az öngyilkosság van akinél nem.

Legjobb módja ha a tanácsadótoktól ezeket megkérdezitek, hogy mitek van, ha véletlen nem tudja akkor …, marad a termékfeltétel. (szerződéskötésnél kaptál, vagy elektronikus vagy nyomtatva)

 

 1. Betegségbiztosítás:

Kritikus vagy rettegett betegségekre lehet biztosítást kötni. Amire figyelni kell legeslegelsőnek: Van-e életben maradási feltétel? Ez azt jelenti, hogyha megtörtént a baj, pl.: agyvérzés, rákos megbetegedés vagy szívizomfarktus, akkor életben kell-e lenni 10-20-30 napig még ahhoz, hogy a biztosító fizessen? Szerintem elég patthelyzet, mikor baj van de a biztosító ül a pénzen hátha nem kell kifizetni… Azért szerencsére van olyan is ahol nincs ilyen feltétel és ahogy van orvosi papír a betegségről azonnal megkezdődik a kifizetés, hogy a gyógyulás minél hamarabb megkezdődhessen.

Milyen betegségekre fizet pontosan és azon belül milyen feltételekkel?

Rosszindulatú daganatoknál milyen típusú, áttétes vagy már In situ carcinoma típusra is?

Ez vagy megint a tanácsadódtól tudod megkérdezni, vagy termékfeltételt kell bújnod.

 

 1. Rokkantsági biztosítás:

Woman on Black Folding Wheelchair

Általában %-os kifizetés van vagy sávos. Azt jelenti, hogyha van egy baleseti rokkantság 40%-tól térítő szolgáltatás, akkor 39%os rokkantságnál egy kanyi fillért nem fog adni. Nagyságrendileg mit jelent ez? Egy bokától való amputálás, vagy 3 ujj (hüvelyk, mutató és egyéb) teljes elvesztése kb kiteszi ezt a rokkantsági fokot.

Kérdezd meg ki határozza meg a rokkantsági fokokat. A biztosító saját maga vagy az OEP által használt %-ok alapján történik a számítás? Miért fontos? Az OEP szerint 2 szem látóképességének elvesztése 80%-os rokkantságnak minősül, egyes biztosítóknál ez 100%. Nem mindegy, hogy teljes vakságnál 80%-os térítésre vagy 100%-ra számíthatunk.

 

Multicolored Skull Decor

 1. Csonttörés

Egyik kedvencem. Mennyit fizet a LEGSÚLYOSABB törés esetén? Mert ha csomagban van Neked csonttörés biztosításod és gerinctörés esetén fizet 20 000 Ft-ot lehet átgondolnám tényleg valódi segítség ha baj történik vagy a lelkiismeretem megnyugszik, hogy ó nekem van ám biztosításom, van minden benne és tök olcsó is. Kész főnyeremény. Csak baj ne történjen mert akkor bizony kiderül hogy olcsó húsnak híg a leve. Itt ellenőrizd le hogy pontosan milyen csonttörés esetekre mennyit is fizet? Kisujjtörésre is fizet már vagy csak súlyos törésre? A törések összeadódnak vagy egy balesetben egy törést fizetnek ki? Ez mind olyan apróbetűs rész ami csak akkor derül ki ha már megtörtént a baj.

 

 1. Kórházi napi térítés

Általánosan itt nincs nagy különbség, amire érdemes odafigyelni először is Baleseti vagy Bármely okú a térítés. Van-e egyéb juttatás? Pl.: intenzíven töltött napok száma?

White Hospital Beds

Amivel számolni kell, hogy mikortól fizet? Hány napot(éjszakát) kell bent tölteni, hogy térítsen? Ez azért fontos mert ha 10. naptól térít a biztosító és a 9. napon kitessékelnek a kórházból akkor elég nagy érvágás, mert nem fog semmit fizetni.

 

 1. Műtét

Itt is mint az előzőben baleseti a térítés vagy bármely okú? Mekkora a max kifizetés és az milyen esetben számíthatok rá? Minden műtétre fizet vagy csak a nagy műtétre? Pl.: Agyműtétre térít sok százezret teljesen rendben van, de ha elvágod a konyhában a kezed és össze kell varrni és arra nem, akkor valóban jó biztosítást fizetsz-e?

 

 1. Térítés menete

Kérdezd meg bátran, hogy mi a térítés menete? Milyen papírok szükségesek ahhoz, hogy térítsenek Neked? Ez több okból is jó ha megkérdezed a tanácsadód. Egyrészt kiderül volt-e már ilyen kárrendezése, vagy ha nem tudja-e hogy mi a menete. Mert elvégre azért kötsz biztosítást ha baj van legyen anyagi támogatásod. A tanácsadód ilyenkor az a biztos támasz akinek elküldöd azokat a papírokat amiket a tanácsadó kér (mert pontosan tudja mire van szükség), vagy ha szerencsésebb vagy akkor személyesen Ő megy ki hozzád és intézi a papírmunkát. Rosszabb esetben fogalma sincs, hogyan működik a kárrendezés és elküld, hogy hívd ezt vagy ezt a CallCentert.

Összegezve, arra buzdítalak Titeket, hogy izzaszatok meg minket Pénzügyi Tanácsadókat mert csakis így tudnak lebukni a kóklerek akiktől viszont óvva intelek titeket. Ha azt érzitek ő van értetek és nem Te érte akkor rendbe lehet a dolog.

A következőkig kárrendezésmentes napokat kívánok!

Üdv:

PM

Facebook
Email

Neked ajánlott bejegyzések:

Pogány Mihály

Pénzügyi Mérnök

Aki ma Magyarországon szeretne pénzügyi területen elhelyezkedni nem könnyítette meg az előző generáció, hogy ez gördülékenyen és könnyen menjen nekünk.

Feladatomnak tartom, hogy megismertessem veletek, hogy generációváltáson megy át a szakma és az új generáció már nagyon máshogy áll az egészhez. 

Pogány Mihály

Kedvenc bejegyzéseim